Administrar

No me puc perdre mai. Visc al carrer de la br˙ixola. Com diu Dino Buzzati, de vegades tenc la impressiˇ que la br˙ixola del meu ge˛graf s'ha tornat boja i que, tot pensant que avanšÓvem cap el sud, en realitat segurament hem estat fent voltes sobre nosaltres mateixos. http://www.escriptors.cat/autors/perelloj

la meva adhesiˇ a la polÝtica cultural del PSM

joanperello | 28 Abril, 2011 20:28 | facebook.com google.com twitter.comMANIFEST DEL MÓN CULTURAL

EN SUPORT DE LES CANDIDATURES DEL

PSM-INICIATIVAVERDS-ENTESA


Mallorca viu una situació política, social i econòmica de notable gravetat, sacsejada de ple per la crisi econòmica internacional, per l’esgotament del model turístic de masses i per la fi de la preponderància de l’activitat constructora.


Aquesta situació de gravetat s’uneix als nombrosos casos de corrupció que han provocat el PP i UM durant anys dins les institucions d’autogovern, cosa que ha comportat no tan sols dificultats per dur endavant les imprescindibles polítiques progressistes en clau de país, sinó que també han creat molta frustració i indignació entre la ciutadania.


Enmig d’aquest panorama, els homes i dones que han representat el nacionalisme progressista, l’esquerra oberta i l’ecologisme transformador dins les institucions públiques (Parlament, Govern, Consell i molts d’ajuntaments) han destacat com a polítics honrats, gestors eficaços i representants institucionals acostats a la ciutadania.


Com a ciutadans que ens sentim responsables del present i el futur de Mallorca, pensam que:


 1. Cal fer una gestió honrada, eficaç i participativa de les institucions públiques, cosa que seria impossible amb un retorn de la dreta al capdavant del Govern, el Consell i els ajuntaments.


 1. Cal desplegar una política de lluita contra la crisi en clau progressista i, per tant, en favor de les classes mitjanes i populars de Mallorca, cosa que no és factible amb els plantejaments neoliberals al servei de grups de pressió privilegiats ni amb les polítiques dictades des del centralisme.


 1. Cal aprofundir en l’autogovern de les Illes Balears i cal defensar-lo davant les temptacions centralitzadores que tenen els partits espanyolistes. És imprescindible que les Illes Balears tenguin una fiscalitat justa que acabi amb l’espoliació de recursos que patim.


 1. Cal millorar la vida dels ciutadans de les Illes Balears fent un pacte de drets i deures de la ciutadania i un desplegament de serveis socials i sanitaris, amb la potenciació de transports públics eficients, amb el manteniment de l’entorn urbà i la protecció dels recursos naturals i el medi ambient. L’atenció a la població nouvinguda ha de ser una prioritat de les polítiques públiques, amb l’objectiu de perseguir la integració econòmica i cultural i la cohesió social. Per aquest motiu, s’han d’impulsar iniciatives d’acolliment cultural i lingüístic.


 1. Cal fer un gran esforç de millora de l’educació, atès que les Illles Balears no podran sortir de la crisi ni afrontar un futur més just i millor si no invertim en formació en tots els àmbits i totes les etapes, inclosa la formació permanent. L’educació és fonamental per lluitar contra la crisi i les desigualtats que provoca, i per augmentar el nivell cultural i formatiu del país.


 1. Cal treballar per la cultura, ja que és una peça clau de les polítiques públiques a favor de les persones i del país normal, civilitzat i amb personalitat nacional que volem. Mallorca té uns reptes culturals als quals no es pot renunciar i per això cal treballar en tots aquests camps: la preservació del patrimoni monumental i històric; l’impuls a la creació en tots els camps; el foment de la investigació i la ciència; el manteniment de la cultura d’arrel tradicional; la col·laboració amb els gestors culturals i les institucions de referència per a la conservació, investigació i difusió de la cultura; el suport a la independència i qualitat dels mitjans de comunicació. És necessari un pacte entre institucions, creadors i públic per desplegar els equipaments culturals necessaris.


 1. Cal potenciar el turisme cultural i ecològic. El gran motor de la nostra economia s’ha d’adaptar a la personalitat geogràfica, mediambiental, patrimonial i cultural de Mallorca, i n’ha de saber treure partit econòmic. L’activitat turística ha de convertir-se en aliat del manteniment de l’equilibri ecològic, de la qualitat del paisatge i d’una vida cultural rica, variada i viable econòmicament. Aquest és l’únic camí per sortir del model turístic de masses ja caducat.


 1. Cal tenir sempre present que la nostra personalitat col·lectiva està indestriablement lligada a la llengua catalana. Per això és necessari convertir-la en l’eix central de la vida pública, defensant la lletra i l’esperit de la Llei de normalització lingüística i tota la normativa que se’n deriva. S’han de donar les garanties perquè tothom sàpiga i pugui usar el català en tots els àmbits i s’ha de fer incidència en l’aprenentatge de la llengua de Mallorca entre els nouvinguts. Els mitjans de comunicació públics han de ser elements actius en la promoció de l’ús social del català.


Per tot això, demanam al PSM-Iniciativaverds-Entesa que dugui endavant:


 1. La regeneració democràtica de les institucions públiques.

 2. La defensa i aprofundiment de l’autogovern que ens reafirmi com a país.

 3. La lluita contra la crisi i la defensa de l’Estat de benestar; l’impuls als emprenedors; el suport a persones i grups desvalguts.

 4. La millora de l’entorn natural i de la qualitat de vida de les persones.

 5. L’impuls a una política educativa integral i de qualitat.

 6. El compromís per una política cultural i lingüística ambiciosa i pactada amb la societat que sigui eix central de les polítiques públiques.


Com a persones implicades en el món de l’educació, la cultura i el patrimoni històric

 • Atesa la nostra convició que la materialització d’aquestes polítiques passa per l’èxit electoral del PSM-Iniciativaverds-Entesa,

 • Atesa la confiança que ens mereixen els seus candidats i les seves candidates,


Donam suport a les candidatures del PSM-Iniciativaverds-Entesa al Parlament de les Illes Balears i el Consell de Mallorca en els comicis que se celebraran dia 22 de maig de 2011.

Mallorca, maig de 2011

l'espera l'oblit (llegint Blanchot)

joanperello | 22 Abril, 2011 21:03 | facebook.com google.com twitter.com

No sempre és un bon dia per llegir llibres difícils. Raons estrictament familiars, de felicitat familiar per ser més exactes, fan que mantengui una certa inquietud a mesura que passen les hores. Emoció continguda. Així i tot aparent donar-li una nota de normalitat al meu comportament. El dia també és presenta difícil, climatològicament parlant. He llegit fragments de L'attente l'oubli de Maurice Blanchot. Ho repetesc, amb inquietud. No és dolent, literàriament parlant, mantenir aquesta situació d'inquietud. Jo, tot i que patesc llegint alguns textos, ho agraesc perquè m'agrada topar-me amb literatura que sàpiga sortir-se'ns dels marges establerts i que, tot i que a costa de perdre continuïtat, exposi la seva creativitat per molt fragmentària que sigui. Exposi? Quan dic exposi pens en dues línies d'actuació diferents. La primera, naturalment, és la d'exposició narrativa, però potser la que més m'interessa és la d'exposició al perill, la d'arriscar-se. Seguir parlant d'aquest llibre seria entrar en contradicció amb mi mateix. Parlar d'un llibre, més enllà d'esmentar-lo que és el que a mi realment m'agrada fer, és fer el paper de crític, un paper que no sóc capaç d'assumir. De la literatura m'agraden dues coses sobre tot: la lectura i la suggerència. Fins i tot a vegades, si me veig estret a l'hora de triar, preferesc la suggerència. El llibre de Blanchot, fora de moda, tot i que no he arribat a la meitat, me suggereix moltes coses. Fins i tot el llegesc en clau de dietari, o de teatre... El mateix Blanchot va escriure que no podia facilitar la lectura de les pàgines del seu llibre expressant de manera simplificada el que proven de dir. Honestament, deia, no podia. I jo, som honest, quan parl bé d'un llibre que no puc explicar? A través de les paraules encara hi passava una mica de llum.

il·lustració: Eduardo Estrada

Present, passat, futur

joanperello | 21 Abril, 2011 10:29 | facebook.com google.com twitter.com

Mir el dibuix infantil conscient que a partir d'ara li donaré molta més importància al traç dels infants, que una altra volta em capficaré al seu món, que llegiré i rellegiré els contes de sempre i, sobre tot, que els llegiré en veu alta. Me queden pocs dies, qui sap si poques hores, per esser padrí. De cop, sobre tot ara que ja hi som al damunt de la data de naixement del meu nét, tenc la sensació que alguna cosa va canviant dins mi. Aquests darrers dies no puc estar sense mirar, una mica d'amagat, els gestos de la meva filla, aquesta futura mare. Avui, a l'habitació, amb el telèfon a mà per si criden, paesc millor que mai la derrota del Barça i la victòria del Madrid al partit de futbol, serenament, trescant pels calaixos i posant una mica d'ordre als papers. La música me fa fàcil el dematí. Escolt Bach Jazz, amb Manel Camp i Ludovica Mosca. Fantàstic.


Damunt la taula dos llibres recents: Josep Maria Llompart: Un home polifacètic al servei del país.Una biografia de Pilar Arnau per a la col·lecció de Biografies de Mallorquins,que edita l'Ajuntament de Palma. Ahir, a Can Alcover, se'n va fer la presentació, de la mà de la regidora de Cultura Nanda Ramón i del professor Damià Pons que, com sempre, ens fa fer una aproximació de rigor al llibre i a la figura de Josep M. Llompart. Me va agradir compartir la vetllada amb dos veterans amics meus i de Llompart, n'Antoni Serra i en Jaume Adrover. He rebut també el darrer opuscle de Retrats que edita l'Associació d'Escriptors Catalans, en aquesta ocasió dedicat al també amic Damià Huguet. Llompart i Huguet són dues de les grans personalitats de la vida cultural de Mallorca de la segona part del segle passat. Cada dia que passa, la seva obra enlloc d'escolar-se dins l'oblit, revifa. Senyal inequívoc de la seva importància i qualitat.


Dissabte, dins els actes que es fan per la Diada del LLibre, convidat pel Consell de Mallorca i representant el PEN Català a Mallorca, participaré a l'acte Paraules al vent que vol retre un petit homenatge a dones escriptores cabdals de la literatua universal dels segles XIX i XX com Doris Lessing, Virginia Woolf, George Sand, Simone de Beauvoir, Mercè Rodoreda, Maria Antònia Salvà, Víctor Català (Caterina Albert), Marta Pessarrodona i Maria Mayol, entre moltes altres. M'han demanat que jo llegesqui uns fragments de Jane Austen i Isak Dinesen.


Aquests dies es succeeixen els actes al voltant del llibre. Potser la data en que ha caigut al calendari ha fet que les entitats s'hagin volcant en fer-ne més actes que mai. El llibre hauria de ser present cada dia, tot i que ja va bé aquest esforç de divulgació. A les paredetes sempre hi trobarem qualque cosa que sigui del nostre interés, coses noves per a la nostra existència. Jo, dissabte, pararé especial esment a la literatura infantil.

Cruel abril de futbol

joanperello | 06 Abril, 2011 21:14 | facebook.com google.com twitter.com

El mes d'abril, futbolísticament i fins i tot més enllà del futbol, ens tendrà ben entretenguts. Fins i tot els qui es declaren aliens a la passió d'aquest esport (sic) en patiran les conseqüències. Hi pot haver un caramull de partits durant el mes d'abril enfrontant el Real Madrid.es amb el FC Barcelona.cat. A mi, que m'agrada tant el futbol com la poesia, tant si els resultats ens van bé com malament podré recòrrer a T.S. Eliot, amb el seu poema L'ENTERRAMENT DELS MORTS, del llibre LA TERRA GASTADA, amb la traducció de Joan Ferraté:


Cruel arriba el mes d'abril, llevant

lilàs en terres mortes, barrejant

memòria i desig, estarrufant

amb la pluja les arrels ertes.


No ens avançem, seguint l'estil prudent de Josep Guardiola. Esperem al mes de maig per saber per què i per a qui han reservat la crueltat del mes d'abril. No sé si és un presagi o la meva esperança, però el lila és el color complementari del Real Madrid. Potser escombrarem les fulles del lilàs. Si no es així patirem la crueltat d'un abril color mourinho florentino.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS