Administrar

No me puc perdre mai. Visc al carrer de la brúixola. Com diu Dino Buzzati, de vegades tenc la impressió que la brúixola del meu geògraf s'ha tornat boja i que, tot pensant que avançàvem cap el sud, en realitat segurament hem estat fent voltes sobre nosaltres mateixos. http://www.escriptors.cat/autors/perelloj

El tercer home

joanperello | 05 Desembre, 2010 18:04 | facebook.com google.com twitter.com

Tarda de diumenge, somnolent, fredoler. Una imatge inquietant, en el millor blanc i negre, me deixondeix. Per la Televisió de Mallorca [ M ] donen El tercer home. Deia Graham Greene, l'autor literari del guió que serviria per fer el film, que la majoria de novel·listes duen dins el cap o a les seves agendes les primeres idees de contes que mai no s'escriuen. El tercer home és, però, un treball d'encàrrec. Potser l'havia iniciat però fins que no va rebre l'encàrrec no el va tirar endavant. També va reconéixer, en el pròleg del llibre, que hi va haver canvis entre el texte i el film, fins i tot esmenades per ell mateix, a base de llargues converses amb el director. Afirma Greene que el film és millor que el conte perquè és, en aquest cas, el conte en la seva forma definitiva. No he vist sencera la pel·lícula, condormit com estava a la butaca, i que ja havia visionat fa anys, ni recordava gaire la trama del llibre també llegit encara fa més anys, però he passat molt de gust amb algunes escenes per la fosca de Viena i l'expressió d'Orson Welles i Joseph Cotten. Poc m'arribava a importar el per què de la trama, ni el contrabàndol de penicilina, ni les històries de britànics i russos a la Viena ocupada. En el cinema no tot és una història, sinó que l'ambientació, l'expressivitat, el color ( en aquest cas les tonalitats negrenques i grisàcees ), la música, la manera de fumar fins i tot ara que això esdevindrà un efecte impossible, cada gest, agafen la seva particular força. La veritat és que en aquest film tot això pren un notable interés, encara que sigui a través del clavegueram d'una ciutat tan bella com és Viena. Una bona aportació de TVM [M] en aquest diumenge, per una persona com jo que mira poca televisió i que vol sobreviure a les bajanades televisives.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS